Institut za nuklearne nauke Vinča
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju
Osnovan 1948. godine
kao naučni centar za istraživanje najsavremenijih tema u osnovnim prirodnim naukama - fizici, hemiji i biologiji
Danas je Vinča multidisciplinarni naučni institut
koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina
Danas je u Institutu zaposleno preko 300 doktora nauka i preko 200 doktoranada
koji rade na preko stotinu nacionalnih i međunarodnih projekata kao i u međunarodnim naučnoistraživačkim kolaboracijama u kojima je Republika Srbija član
There is no part or complete translation available for this page. Close this dialogue to see the original text.

Naučni skup pod nazivom „75 godina nauke, tehnologije i inovacija u Institutu Vinča", je održan 30. i 31. januara 2024. godine u Svečanoj Sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

naucni skup 75 godina 012024 1

Skup je imao za cilj da upozna predstavnike Vlade Republike Srbije, javnih institucija i relevantnu javnost sa najnovijim dostignućima i rezultatima Instituta „Vinča" u oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, biotehničkih i medicinskih nauka. Izloženi su rezultati naučnih istraživanja, inovacija, novih tehnologija i proizvoda Instituta „Vinča” koji već pronalaze svoje mesto u privredi.

naucni skup 75 godina 012024

Skup je otvorila direktorka Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, prof. dr Snežana Pajović. Ona je istakla značaj Instituta “Vinča” za nauku, obrazovanje i privredu Republike Srbije. Direktorka Pajović se osvrnula na rezultate koje su ostvarili istraživači u broju radova, sa posebnim osvrtom na kvalitet produkcije naučno istraživačkih rezultata gde je više od polovina radova objavljena u časopisima kategorije M21. Takođe je istakla povećanje broja međunarodnih i nacionalnih projekata koji se realizuju u Institutu „Vinča“. Posebno se osvrnula na međunarodnu saradnju Instituta sa mnogim vodećim institucijama širom sveta. U toku 75 godina postojanja, Institut za nukelarne nauke „Vinča“ je bila i ostala institucija kontinuiteta, u pravom smislu te reči. Svojim rezultatima od osnovnih, preko primenjenih do inovativnih, Institut je bio i ostao deo svetske, moderne, multidisciplinarne nauke.

naucni skup 75 godina 012024

naucni skup 75 godina 012024

Naučnom skupu su prisustvovale mnoge uvažene zvanice, od kojih su se prisutnima obratili predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Akademik Zoran Knežević, zatim Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić i v.d. direktorka Fonda za nauku dr Milica Đurić-Jovičić.

naucni skup 75 godina 012024

naucni skup 75 godina 012024

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Akademik Zoran Knežević je istakao da je  Vinča bila i ostala centar srpske nauke. Kao i da su mnogi srpski akademici potekli iz Instituta Vinča, počevši od Pavla Savića.

naucni skup 75 godina 012024

Rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladan Đokić se osvrnuo na udeo Instituta „Vinča“ u ukupnoj citiranosti Beogradskog univerziteta. Takođe, istakao je da je Institut „Vinča“ značajna članica Univerziteta u Beogradu.

naucni skup 75 godina 012024

V.d. direktorka Fonda za nauku dr Milica Đurić-Jovičić je iznela podatke o broju projekata sa kojima je Institut „Vinča“ učestvovao na svim dosadašnjim javnim pozivima Fonda za nauku. Takođe, posebno je istakla da je Institu „Vinča“ treći na listi uspešnosti prema statističkim podacima Fonda za nauku.

naucni skup 75 godina 012024

Pomoćnik direktora Instituta “Vinča” za nauku dr Miroslav Adžić je prisutnima izneo najznačajnije podatke vezane za rezultate koje su postigli istraživači Instituta “Vinča”, kao i broj međunarodnih i nacionalnih projekata koji se realizuju u okviru Instituta, od kojih je neke izdvojio.

naucni skup 75 godina 012024

Pomoćnica direktora Instituta “Vinča” za tehnološki razvoj dr Vesna Lazić je prisutnima iznela napredak Instituta “Vinča” na polju inovacija, kao i projekte Fonda za inovacionu delatnost koji se realizuju u okviru instituta. Takođe prisutnima su predstavljene primenljive inovacije iz različitih naučnih oblasti.

naucni skup 75 godina 012024

Tržištne aktivnosti Instituta „Vinča“ je predstavio pomoćnik direktora Instituta „Vinča“ dr Slavko Dimović, koji je istakao široku lepezu usluga koje tržištu nudi Institut „Vinča“.

Institut za nuklearne nauke „Vinča“ svoje naučno istraživanje obavlja kroz 5 multidisciplinarnih naučnih programa u okviru kojih se realizuje 98 tema. Rukovodioci programa su prisutnima kratko predstavili deo istraživanja koja se odvijaju u okviru njih.

naucni skup 75 godina 012024

Program 1: Novi materijali i nanonauke (dr Dragana Marinković)

naucni skup 75 godina 012024

naucni skup 75 godina 012024

Program 2: Životna sredina i zdravlje (dr Maja Živković, dr Snežana Dragović)

naucni skup 75 godina 012024

Program 3: Energija i energetska efikasnost (dr Srđan Belošević)

naucni skup 75 godina 012024

naucni skup 75 godina 012024

Program 4: Nuklearna, fizika čestica i teorija gravitacije (dr Jovan Milošević, dr Miloš Đorđević)

naucni skup 75 godina 012024

Program 5: Nauka sa akceleratorima i akceleratorske tehnologije (dr Zoran Jovanović)

Univerzitet Stanford je objavio listu 2% najcitiranijih naučnika u svetu iz svih oblasti baziranu na standardizovanoj metrici citiranja svih naučnika i naučnih disciplina. Na listi objavljenoj 2023. godinu za celu karijeru se nalazi 5 naučnika iz Instituta „Vinča“, dok se na listi doprinosa u 2022. godini nalazi 8 naših kolega.

naucni skup 75 godina 012024

naucni skup 75 godina 012024

naucni skup 75 godina 012024

naucni skup 75 godina 012024

naucni skup 75 godina 012024

Neki od njih (dr Aleksandar Ćirić, dr Stanko Tomić, dr Jovan Nedeljković, dr Bojan Janković, dr Zoran Marković i dr Branko Matović, koji je i dobitnik nagrade za životno delo Instituta „Vinča“) su održali zanimljiva predavanja koja su prisutni mogli da čuju.

naucni skup 75 godina 012024

Akademik dr Željko Šljivančanin, naučni savetnik Instituta „Vinča“ je takođe održao predavanje gde je ukratko izneo značajne rezultate vezane za svoja istraživanja.

naucni skup 75 godina 012024

naucni skup 75 godina 012024

Drugog dana konferencije moglo je da se čuje predavanje dr Muhamada Jasira (Muhammad Yasir), University of Oldenburg, Nemačka, u okviru realizacije HORIZON-EUROPE TWINNING projekta GrInShield.

Zatim su detaljnije predstavljeni Programi naučnih istraživanja, kako bi se prisutni upoznali sa naučnim oblastima kojima se bave istraživači Instituta. S obzirom na multidisciplinarnost istraživanja koja se realizuju u okviru Instituta prisutni su mogli da vide široku paletu brojnih naučno-istraživačkih rezultata, kao i njihovu moguću primenu kroz inovativna rešenja.

Oba dana konferencije su protekla u akademskoj, svečanoj i naučnoj atmosferi. Nadamo se da će se ovakav Skup, razmene znanja i inovativnih ideja tradicionalno održavati svake godine, jer je dobra informisanost i povezanost naučnih timova, od ključnog značaja za formiranje inovacionog sistema, koji će dati značajan doprinos stabilnosti i opštem društvenom prosperitetu Republike Srbije.

FEATURED

izdvajamo1
The Research Instruments
 

the list of research instruments

find more

izdvajamo2
Projects with Industry
 

Services and acreditation

find more

izdvajamo3
Science
 

The list of resarch projects

find more

vincin horizont nagrada
Call VINCA'S HORIZON
 

Programme for Research and Technological Development
"Improving the Research Potential of Vinca Institute"

find more